AWN Afd.17 Zuid-Veluwe & Oost-Gelderland

De Archeologische Werkgemeenschap Nederland

De Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland is een landelijke vereniging, die zich ten doel stelt het beoefenen en bevorderen van de archeologie. Sinds de oprichting in 1951 is het aantal leden gestegen naar 2900. De vereniging is onderverdeeld in 24 afdelingen, ieder met een eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid. De landelijke vereniging geeft 5maal per jaar een eigen magazine uit bij het tijdschrift Archeologie in Nederland. De AWN organiseert tevens excursies in binnen- en buitenland, en geeft de gelegenheid tot deelname aan studie- en opgravingskampen in binnen- en buitenland.

De afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland (afd. 17) heeft ca. 150 leden. Zij biedt biedt vrijwilligers gelegenheid voor het op een verantwoorde en zo professioneel mogelijke wijze beoefenen van de archeologie in al haar facetten. Daarnaast bevordert AWN afdeling 17 het draagvlak voor de archeologie in de samenleving, gericht op het behoud van het archeologisch erfgoed op lokaal en regionaal niveau.
Deze afdeling organiseert jaarlijks diverse lezingen soms samen met andere verenigingen, een excursie en een aantal andere archeologische activiteiten. De afdeling beschikt over een eigen werkplaats Depot, Hazenkamp 66, 6836 BA Arnhem. Hier vinden elke dinsdag archeologische werkzaamheden plaats. Meestal op de tweede woensdag van de maand vindt er ook de lezing plaats, tenzij die op locatie wordt gegeven. In het werkgebied van Afd. 17 zijn er nog archeologische werkgroepen actief in Ede/Wageningen, ‘s Heerenberg en Zelhem. Tenslotte is er ook een werkgroep die zich actief bezig houdt met het behoud van het archeologisch erfgoed van WOII. Eenmaal per jaar organiseert de afdeling samen met afdeling 16 de basiscursus Archeologie.
De veldwerkploeg houdt zich bezig met opgravingen en streekverkenning. Bij graafwerk wordt overleg gepleegd met de provinciaal archeoloog of stadsarcheoloog, of met commerciële archeologie bureaux die de opgraving leiden. Tijdens de opgraving ingezamelde vondsten worden in onze werkplaats na reiniging van een nummer voorzien, waarna zij met behulp van de literatuur zo goed mogelijk worden gedetermineerd teneinde de ouderdom van de vondsten - daarmee van grondlagen waaruit zij afkomstig zijn - zo goed mogelijk vast te stellen. Voor zover zinvol worden de vondsten gereconstrueerd of gerestaureerd. Iedere dinsdag is een aantal leden bezig met vondstverwerking in onze werkplaats in het Depot, Hazenkamp 66, 6836 BA Arnhem. Alle verkregen informatie wordt verwerkt in een veldwerkverslag, dat voor leden en belangstellenden beschikbaar is.


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streekgeschiedenis
  • Arnhem
  • Archeologie
  • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Openingstijden

dinsdag vondstverwerking
voor lezingen: zie website

Contactgegevens

vondstverwerking en lezingen
Hazenkamp 66
6836 BA Arnhem

lezingen in bezoekerscentrum Sonsbeek
Arnhem

06-51637454

p.weegels@hetnet.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl