Dorpspolitiek

1923

'Heren, heren, mag ik uw aandacht'. Burgemeester Van Nispen tot Pannerden kijkt over zijn bril naar de raadsleden. 'Het woord is aan Mejuffrouw Bögels'. Nors kijken de raadsleden naar het eerste vrouwelijke raadslid. Hanneke Bögels neemt het woord. In scherpe taal stelt ze misstanden aan de kaak. Ze spaart niets en niemand. Over veel zaken heeft ze een uitgesproken mening.

De andere raadsleden zijn grote boeren en winkeliers. Allemaal mannen. Ze moeten erg wennen aan de vrouwelijke nieuwkomer. In de (dorps)politiek hebben rijkere mannen het vanaf de Grondwet van 1848 voor het zeggen.

Hanneke Bögels

Dat verandert met de invoering van het algemeen kiesrecht. In 1922 kunnen ook vrouwen worden gekozen. In Groesbeek is het met de verkiezing van Hanneke Bögels meteen raak. Hanneke is raadslid van 1923 tot 1935. Het is een eigenzinnige vrouw. Ze is overal tegen. Ook tegen de aanleg van de waterleiding vanwege de kosten. Hanneke heeft ook een bezemhandel. Haar bedrijf ligt bij het spoor. Het gebouw wordt de 'bessemkeet' genoemd. Veel bezembinders verdienen er hun brood.

Standspartijen

Vanaf 1917 tot 1962 zitten in de raad vooral plaatselijke standspartijen. Elke stand heeft zijn eigen raadsleden: boeren, middenstanders en arbeiders (vanaf 1926). In 1962 komt een jongerenpartij in de raad. De rol van de standen wordt kleiner. Voortaan gaat het om politieke plannen en ideeën. Vanaf 1974 zitten er ook landelijke politieke partijen in de gemeenteraad. En vrouwen!


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Streekgeschiedenis
  • Personen
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl