'Vechtlustige ruige roodharigen' Bataafse nederzettingen in Culemborg, 200 na Christus

Romeinse beker met kerfbandversiering
In de Romeinse tijd staan in het huidige Culemborg nederzettingen van 'vechtlustige ruige roodharigen'. Zo noemt de Romeinse geschiedschrijver Tacitus de Bataven. Volgens hem hebben ze woeste blauwe ogen en een fors postuur. Ze lopen in mantels met spelden en in dierenvellen. Hun haar hoog opgestoken in een knot.

Het grootste dorp is gevonden in de wijk Voorkoop. Het bestaat uit 35 tot 40 huizen, gelegen rondom een pleintje. Het terrein wordt doorsneden door een klein riviertje. Rondom liggen akkers, waaruit blijkt dat de bewoners graan telen en vee houden. Ook gaan ze op jacht en gebruiken bootjes om te vissen.

De inwoners van de dorpjes verhandelen en ruilen allerlei producten met Romeinse soldaten. Die zijn gelegerd in forten bij Maurik en Rijswijk. Daar bevindt zich de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. In ruil voor vee, graan, fruit, vis en wild krijgen de Bataven Romeinse potten, pannen, munten, fraaie spelden, beeldjes en keramiek.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl