Pioniers in de polder Boeren ontginnen de wildernis, vóór 944

Middeleeuwse boer
In de tiende eeuw staan er al boerderijen op Redichem. Zo ongeveer waar het huidige landgoed De Bol ligt. De bewoners hebben van de wildernis vruchtbaar land gemaakt. Redichem is het gebied waarop de latere stad Culemborg wordt gesticht.

Woont men voorheen op de hoger gelegen gebieden, na het jaar 1000 verandert dat. Ook de tussenliggende, drassige wildernis wordt ontgonnen. Dat gebeurt systematisch. Voor de ontwatering worden evenwijdige sloten gegraven die tegelijk de grenzen vormen voor langwerpige stukken land: 'hoeven'. Ze zijn precies groot genoeg voor een boer om met zijn gezin van te leven.

In de elfde en twaalfde eeuw worden de polders aan weerzijden van het riviertje De Meer ontgonnen, maar ook de polder Parijs, een deel van Goilberdingen en de polder Pavijen. In deze polder klinkt het nieuwe land al snel na de ontginningen in. De bodem wordt steeds drassiger. Vermoedelijk al vóór 1210 trekken de bewoners weg uit Pavijen . 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl