Watersnood Culemborg en omliggende polders overstroomd, 1855

Vloeddeur in theater De Fransche School De Culemborgse markt onder water
In de strenge winter van 1855 vriest de Lek dicht. Als de dooi inzet, ligt de rivier vol ijsschotsen. Die dreigen de doorgang te blokkeren en de waterstand wordt fors hoger. De dijk bij Maurik houdt het niet en breekt. Langzaam loopt het water over de Rijksstraatweg van Waardenburg richting Culemborg.

Het laaggelegen Culemborgse Veld (bij de huidige snelweg A2) komt twee meter onder water te staan. De bewoners kunnen zich in veiligheid brengen, maar door de kracht van het water storten veel huizen in en spoelen weg. Samen met de inwoners van het laagste deel van de stad vinden de Veldbewoners een onderkomen in de huidige Fransche School. Die is gebouwd als vloedvrij lokaal, met een deur op twee meter hoogte.

Al eeuwenlang horen rivieroverstromingen bij het leven in de Betuwe. Vanaf de achttiende eeuw neemt de overheid steeds meer maatregelen om het overstromingsgevaar tegen te gaan. Echt effectief worden die echter pas in de twintigste eeuw.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl