De Lekbrug bij Culemborg

Langste overspanning in Europa, 1868

De spoorbrug over de Lek bij Culemborg is een baken in het landschap. De huidige brug heeft een illustere voorganger. Die maakt deel uit van het nieuwe spoorwegennet dat vanaf 1860 wordt aangelegd door de Nederlandse overheid. Culemborg krijgt een station en een brug over de Lek. Nu is de stad rechtstreeks verbonden met Utrecht, Amsterdam en 's-Hertogenbosch.

Onder de nieuwe brug kunnen geen pijlers komen, vanwege het gevaar van kruiend ijs. Dat ontstaat in die tijd bijna elke winter als de Lek dichtvriest. De brug moet daarom een overspanning krijgen van 157 meter. Een revolutionaire lengte, nooit eerder vertoond in Europa. De speciale constructie, met gebruik van het nieuwe bouwmateriaal staal, krijgt internationaal veel lof. Op 11 augustus 1868 wordt de brug feestelijk geopend.

Na 115 jaar wordt de brug toch weer ingehaald door de moderne techniek. De moderne goederentreinen worden te zwaar. In 1983 wordt de oude brug vervangen door de huidige boogbrug. Die komt bovenop de oude, negentiende-eeuwse pijlers, nu zeven keer zwaarder.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl