Jenever voor Afrika

De bedrijven van Johan en Aleid van Hoytema, 1838-rond 1930

De lange rij arbeidershuisjes aan de Veerweg herinnert nog aan de tijd van de Industriële Revolutie. In 1838 starten de broers Johan en Aleid van Hoytema hier jeneverstokerij De Hoop. Met behulp van een stoommachine en stoomketels wordt jenever gemaakt van aardappels. Na de crisis in de aardappelteelt maken de aardappels plaats voor suikerbieten en appels.

Na 1852 wordt de stokerij een bloeiende, internationale onderneming. De Culemborgse jenever vindt gretig aftrek in Zuid- en Noord-Amerika, Afrika en Nederlands-Indië. Op de Veerweg ontstaat een hele verpakkingsindustrie. Met een glasfabriek voor de productie van jeneverflessen, een kistenfabriek en mandenmakerij om de flessen te kunnen verschepen naar verre bestemmingen. De eigen rederij van de Hoytema's verscheept de drank per radarboot over de Lek naar de nieuwe Rotterdamse zeehaven. Vandaar worden de flessen geëxporteerd naar de verschillende werelddelen, vooral West-Afrika.

De jeneverstokerij is vermoedelijk gesloten vóór 1930. De glasfabriek al in de Eerste Wereldoorlog. In 1920 zijn de merknamen verkocht aan een Schiedamse fabrikant.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • 1800-1900

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl