Otto van Rees

Koloniaal bestuurder die misstanden wil aanpakken, 1823-1892

De Otto van Reesweg dankt zijn naam aan een Culemborger die gouverneur-generaal van Nederlands-Indië werd. Otto van Rees (1823-1892) is geboren aan de Markt 11, het huidige bankgebouw. Op 14-jarige leeftijd vertrekt hij naar Nederlands-Indië.

Dan volgt een indrukwekkende carrière in Indische dienst. Zo wordt Van Rees resident van het rijke gewest Soerabaja. Hij klimt verder op tot vice-president van de Raad van Indië, de toenmalige Indische regering. Ten slotte brengt hij het tot gouverneur-generaal. De allerhoogste bestuursfunctie in Indië.

Van Rees is een oud-collega van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. Net als de auteur van Max Havelaar (1860) komt hij op voor de onderdrukte inlanders. De Nederlandse regering staat echter huiverig tegenover de hervormingsideeën van Van Rees. De grote winsten uit Indië zijn hard nodig om dure projecten als het nieuwe spoorwegennet te financieren.

Pas na de dood van Otto van Rees zal met de 'ethische politiek' pas echt werk worden gemaakt van de politieke en economische zelfstandigheid van de inlander.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Personen

  • 1800-1900

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl