'Lieve laanen, donkre dreeven' Stadspark De Plantage, 1850

Ansichtkaart van De Plantage rond 1900
Het schaduwrijke park De Plantage, de lange lanen, de groene weiden en de winderige dijk. Op zondag en in de vakantie geniet menige wandelaar van dit landelijke stukje Culemborg.

Een wandeling 'boven de stad' is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf. De 'Plantagie', voorloper van het huidige stadspark, is uit 1779. Alleen rijke Culemborgers mogen rondwandelen in de kaarsrechte lanen. De Culemborgse Henrica Helding spreekt verrukt over die 'lieve laanen!' en 'donkre dreeven!'

Midden negentiende eeuw is de Plantagie toe aan modernisering. De jonge tuinarchitect Louis Paul Zocher (1820-1915) krijgt opdracht een nieuw park te ontwerpen. De eerste grote opdracht voor de latere vormgever van het Amsterdamse Vondelpark. Zocher tekent een park in Engelse landschapsstijl: met verspreid staande boomgroepen, een idyllische vijver met bruggetje, kronkelende paden en verrassende doorkijkjes.

De wandelaar van nu ziet nog veel terug van dit ontwerp: de aanblik van de vijver is ongewijzigd, en veel bomen uit 1850 staan er nog. Ook de paden zijn nog hetzelfde, al ligt er nu een laagje asfalt overheen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl