Beschrijving Culemborgse spoorbrug van voormalige stadsarchitect Prins

Mijn stad, mijn schat - Culemborg 1318-2018

Al generaties wordt het boek bewaard door de Culemborgse familie Prins: een technische beschrijving van de Culemborgse spoorbrug, uitgegeven in 1872. Het boek beschrijft de toen nieuwe brug, met de langste overspanning van Europa, tot in detail. Onder ingenieurs was veel belangstelling voor dit bijzondere bouwwerk.

Huzarenstukje

Een waar huzarenstukje in bruggenbouw was het in 1868, nu in 2018 dus precies 150 jaar geleden: de Culemborgse spoorbrug met een toen nog nooit vertoonde overspanning van 157 meter. Deze sprong vooruit in de techniek wekte de interesse van ingenieurs in binnen- en buitenland. De Koninklijke Vereniging van Ingenieurs gaf ter vermeerdering van kennis onder vakgenoten een tweedelig boekwerk uit: de (technische) beschrijving van de brug, plus een bijlage met soms meterslange tekeningen.

Stadsarchitect

“Het kan zijn dat mijn overgrootvader Gijsbartus Prins, de Culemborgse stadsarchitect, het boek uit interesse aanschafte. In ieder geval staat de handtekening van mijn oma in het boek, dus het is al een paar generaties in de familie,” zegt Hajo Prins. “Mijn opa Wollebrand wilde ook graag architect worden, maar helaas was er net na de Eerste Wereldoorlog geen geld om te studeren, waardoor hij meubelmaker werd. Mijn vader is opgeleid als civiel ingenieur en zelf ben ik industrieel ontwerper, er is kennelijk dus iets van die technische interesse blijven hangen.”

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.


  • Kunst en cultuur

  • 1800-1900

  • Culemborg

  • Rivierengebied

  • Mijn stad, mijn schat

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl