In de woning van Bea Leek staat een bijzondere gietijzeren haardplaat. De voorstelling op de plaat, die al decennia in het Culemborgse huis aanwezig is, verwijst naar de Vrede van Nijmegen in 1768/1679.
Waar de plaat oorspronkelijk heeft gestaan weet Bea Leek niet, maar Wollebrand Prins (1889-1970) noteerde in 1962 in zijn lijst met antiquiteiten dat deze gietijzeren haardplaat in de benedengang van het voorhuis van Markt 13 stond. Bea en haar echtgenoot Hajo, kleinzoon van Wollebrand en Johanna Prins, bewonen tegenwoordig het achterhuis ervan, waar de haardplaat de gang siert.
“Opa kwam hier in 1921 wonen, in het voorhuis had hij in die jaren een interieurzaak. Wollebrand was een echte verzamelaar. Uit oude boerderijen en slooppanden wist hij allerlei spullen op te duiken. Veel paste hij vervolgens zelf aan: De schouw in de keuken is gemaakt van een oude dekenkist en het huis zit vol met 17e en 18e-eeuwse deuren.”
De voorstelling op de haardplaat verwijst naar de Vrede van Nijmegen. Dit verdrag, van 1678/1679, maakte een einde aan de Hollandse Oorlog tussen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en Frankrijk. De oorlog was begonnen met Franse inval in het Rampjaar 1672.
Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.
Kunst en cultuur
1600-1700
Culemborg
Rivierengebied
Mijn stad, mijn schat