Zeventiende-eeuwse aspot in Culemborgse kelder

Mijn stad, mijn schat - Culemborg 1318-2018

In 1995 deed een Culemborgs paar een bijzondere vondst onder hun huis. Behalve veel scherven, pijpenkopjes en kippenbotjes vonden ze een aspot uit de zeventiende eeuw.

Verbouwing

Wat een verbouwing wel niet kan opleveren! Ton van Kempen en Nicoline van de Beek verbouwden in 1995 hun huis aan de Havendijk in Culemborg. Op een gegeven moment lag er een briefje van de aannemer. Hij had een bijzondere ontdekking gedaan omdat hij door de vloer was gezakt. Toen Ton en Nicoline door het gat in de vloer kropen, stuitten ze op een middeleeuws kruisgewelf van een met afval volgestorte kelder. Er lagen allerlei voorwerpen, zoals scherven, pijpjes en kippenbotjes.

Vondst

Later deden ze onder de voorkamer nog een ontdekking. Een trap leidde naar beneden en kwam uit in een met modder gevulde ruimte. In een hoek stond een pot, keurig rechtop en helemaal gaaf. De kelder moest uiteindelijk volgestort worden met beton. Voor toekomstige generaties lieten Ton en Nicoline er een tijdcapsule achter met cd’s en een VPRO-gids.

Onderzoek

Het Elisabeth Weeshuis Museum deed nader onderzoek naar de pot en kon het object identificeren als een zeventiende-eeuwse aspot. Ook werd duidelijk dat er een deksel bijhoorde. Deze ontbreekt helaas. De pot stond naast een haard om asresten in te verzamelen. Nu bewaren Ton en Nicoline er allerhande briefjes en bonnetjes in. “Als we ooit moeten verhuizen, is de pot voor de nieuwe bewoners. Want hij hoort gewoon bij het huis.”

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.


  • Archeologie

  • 1600-1700

  • Culemborg

  • Rivierengebied

  • Mijn stad, mijn schat

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl