Een koperen bouilloire van rond 1810 siert de woonkamer van Karel Jan Bongaerts uit Culemborg. De warmwaterketel is afkomstig uit het voormalige Culemborgse internaat Mariakroon, dat gelegen was aan de Ridderstraat. Sinds de jaren 50 is de bouilloire in de familie.
Toen aan het eind van de 17e eeuw het drinken van thee in Europa in populariteit steeg, kwamen bouilloires, of warmwaterketels, in zwang. Onder de beter gesitueerden weliswaar, want thee was nog erg duur. Een komfoortje onder de bouilloire hield het water aan de kook. De sterke thee, die in een klein potje werd getrokken, kon middels een kraantje steeds worden aangelengd.
“Mensen denken vaak ten onrechte dat het een koffiekan is,” aldus eigenaar Karel Jan Bongaerts. De warmwaterketel kwam in de jaren 50 in bezit van zijn familie. “Hij stond op de zolder van internaat Mariakroon. Toen de nonnen daar in de jaren 50 vertrokken, bleven er allerlei voorwerpen achter. Mijn vader kreeg toen de kans deze bouilloire te kopen.“
De elegante ketel van messing en koper is uitgevoerd in de Empirestijl, een begin 19e eeuw populaire stijl, waarvan de naam naar het ‘keizerrijk’ van Napoleon verwijst. De op deze ketel aanwezige Egyptische motieven zijn typisch voor de Empirestijl.
Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.
Kunst en cultuur
1800-1900
Culemborg
Rivierengebied
Mijn stad, mijn schat