Twee benen heften uit de Culemborgse klei

Mijn stad, mijn schat - Culemborg 1318-2018

Waar tegenwoordig de nieuwbouwhuizen van de Culemborgse wijk Parijsch staan, vond Addie Keizer in de jaren zeventig twee benen heften uit de vijftiende of zestiende eeuw. Hij koestert ze nog steeds.

Bijzondere collectie

Addie Keizer heeft een passie voor geschiedenis. “Ik filosofeer graag over hoe dingen vroeger waren en waarom ze zo waren. En vaak komt de simpelste verklaring het dichtst bij de waarheid.” Naast een bijzondere collectie sleutels bezit hij vele historische voorwerpen, die hij zelf in en rond Culemborg vond.

Oog in oog met de historie

“Het gevoel, dat je metaaldetector uitslaat en er een gave zilveren munt van onder de modder tevoorschijn komt, dat blijft je altijd bij. Je staat oog in oog met de historie: zo’n munt werd eeuwen geleden voor het laatst door iemand aanschouwd. Als je een voorwerp koopt, heb je dat gevoel er niet bij.”

Heften

De twee benen heften vond Addie in de jaren zeventig op de plek waar nu de wijk Parijsch gebouwd is. Het kleine heft is waarschijnlijk van een vork of een mes geweest. Het stelt een non voor die met mand aan de arm en een over de rechterschouder geslagen zak onderweg is, haar kap over het hoofd geslagen. Het grotere heft was ooit onderdeel van een dolk. Het is beschilderd met een slecht leesbaar opschrift. “Vaak waren het rijm- of lofdichten die zulke handgrepen sierden.”

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat in het Elisabeth Weeshuis Museum, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.


  • Archeologie

  • 1500-1600

  • Culemborg

  • Rivierengebied

  • Mijn stad, mijn schat

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl