Schijnheilige kardinaal

De Beeldenstorm in Culemborg, 1566

In 1991 vinden amateur-archeologen in de Culemborgse Kasteeltuin een unieke, vrijwel gave 'schertsbeker'. De beker van steengoed oogt als een geestelijke met een kardinaalshoed. Vroom slaat hij zijn ogen op naar de hemel. Op zijn kraag is - vrij vertaald - te lezen: 'Is het niet fijn dat wij luid winden kunnen laten en toch voor heiligen doorgaan.'

De trotse bezitter moet graaf Floris I zijn geweest. De beker is gevonden in de gracht van het Culemborgse kasteel, direct onder zijn privévertrekken. Floris stond bekend als een overtuigd voorstander van het protestantisme. Een nieuwe christelijke stroming die de misstanden in de rooms-katholieke kerk aan de kaak stelde.

Tijdens de Culemborgse Beeldenstorm in 1566 is Floris zelf van de partij. Samen met zijn medestanders vernielt hij in de Barbarakerk altaren en kapellen, en trekt orgels omver. Midden in de kerk laat Floris een 'Laatste avondmaal' houden. Het bier vloeit rijkelijk en de heilige hostie voert de graaf aan de papegaai op zijn schouder. 

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Geloof

  • 1500-1600

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl