Meubelstad Culemborg

Een gilde van houtbewerkers

Tussen 1830 en 1915 staat de Culemborgse stoel in vele Nederlandse keukens en eetkamers. Het beroemde meubel is een degelijke, houten stoel met een biezen zitting. Het is niet verwonderlijk dat de stoel een Culemborgs product is. Culemborg is al sinds de Middeleeuwen een meubelstad.

Aan het einde van de Middeleeuwen verenigen de houtbewerkers zich in een gilde. In het gilde worden alleen houtbewerkers toegelaten die kwaliteit kunnen leveren. De hoge kwaliteit van de meubels en de aanwezigheid van hout, biezen en een haven, maken Culemborg tot een belangrijke meubelstad. Elk meubel wordt met de hand en in opdracht gemaakt.

Massaproductie

In de 19e eeuw worden de meubels steeds meer massaproducten. De arbeiders die dan in de fabrieken werken, hebben niet meer de status die de ambachtslieden in de Middeleeuwen hadden. Langzamerhand wordt hun werk door machines overgenomen. Van de ruim zestig meubelfabrieken in Culemborg zijn er nu nog dertien over. Tot op de dag van vandaag worden hier meubels geproduceerd.


  • Streekgeschiedenis

  • Industrie

  • 1800-1900

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl