Eerste bewoners van Culemborg Vondsten uit de prehistorie, rond 5000 voor Christus

Stenen bijl circa 5000 voor Christus
André Molenaar (14 jaar) vindt in 1971 op Goilberdingen een vuurstenen bijl. Dit is de oudste soort bijl, vrij ruw, maar met een scherp, afgeslagen snijvlak. Dit voorwerp uit de Midden-Steentijd (circa 5000 voor Christus) is het oudste ooit in Culemborg gevonden.

Aan de bijl hoort een houten steel, vastgezet met hars of pek.  Waarschijnlijk is hij van jagers-verzamelaars geweest. Zij gebruikten de stenen bijl om bomen mee te kappen en hout mee te bewerken. Ook weten we dat er in de Bronstijd en de IJzertijd boeren wonen op Lanxmeer en in Parijsch. De kleine dorpjes staan op stroomruggen: hoger gelegen gebieden die bij overstromingen droog blijven. Rondom het huis loopt meestal een greppel om het water op te vangen, zodat het erf droog blijft. Want daar staan 'spiekers', bijgebouwtjes om voedsel en graan op te slaan. De mensen wonen samen met de dieren in boerderijen met een rieten dak en muren van leem.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl