Arneym, 900 na Christus

Een boerendorp aan de beek

In Arneym is een kerk die 1 pond belasting betaalt - Zo staat het in een goederenlijst uit 893 na Christus van het klooster in Prüm (Duitsland - Eifel). Het is de oudste schriftelijke vermelding van Arnhem.

Maar er is meer dan een kerk(je), er zijn ook boerderijen. De boeren betalen hun belasting niet alleen in ponden geld, maar vooral in natura: rogge, een kip en varkens. Kerk en boerderijen liggen in de onmiddellijke nabijheid van een beek. Die beek is de levensader van het middeleeuwse dorp Arneym en voorziet mens, vee en akker van water. De Jansbeek is tegenwoordig in de binnenstad onder de grond gestopt en letterlijk 'onzichtbaar verleden' geworden. Stroomopwaarts is de beek nog in volle glorie te zien. 

Met het vertrek van de Romeinen braken 'de donkere middeleeuwen' aan. Over de geschiedenis van de stad tussen 400 en 800 na Christus is niet veel bekend. In het begin van de negende eeuw spreken twee bronnen over Meginhardeswich, het huidige Meijnerswijk. In 847 plunderden de Noormannen die nederzetting. Het Nederlandse grondgebied was toen al in handen gekomen van de Karolingische vorsten. Onder hun bescherming brachten Engelse priesters als Willibrord, Bonifatius en Werenfridus het christendom naar Nederland. De laatste was vooral in de streek rondom Arnhem actief.

De Karolingische koningen en later Duitse keizers gaven hun grondgebied in leen aan hen trouwe dienstmannen en kloosters. De graaf van Hamaland en de kloosters in Elten en Prüm kregen van Karel de Grote - en zijn voorgangers en opvolgers - gronden aan de Jansbeek in leen.

Arnhem bestaat in de negende eeuw uit niet meer dan een klein kerkje en enkele boerderijen. Verder van de beek lagen 'mansa absi', 'woeste hoeven', in ruig en onontgonnen heidegebied. De boeren waren horigen en gebonden aan hun grond en hun heer. Zo waren ze verplicht in mei en augustus te werken op het land van de pastoor van de kerk. Naast zijn geestelijke taken hield hij ook toezicht op de inkomsten die de gronden voor het klooster op moesten brengen.

Tussen de landerijen van de graaf, de kloosters en later de ridders van St. Jan lag ook een gemeenschappelijk stuk grond: het land van de marke (Land van de Markt). De wereldlijke (de graven) en geestelijke (de kloosters) bestuurders ruzieden geregeld over de gronden langs de Jansbeek. Ze probeerden ten koste van elkaar hun gebied uit te breiden. Met de groei van de bevolking en de opkomst van handel en nijverheid profiteerden de bewoners van die rivaliteit tussen kerk en graven van Arnhem. Het dorp wist bij de graaf stadsrechten te verwerven.

Maartenskerk van Arneym

Ten zuidoosten van de Grote Kerk, bij het Duivelshuis, is in het plaveisel de omtrek van de elfde-eeuwse Maartenskerk aangegeven. Daaronder liggen waarschijnlijk de fundamenten van het negende-eeuwse kerkje waarover de Prümer goederenlijst spreekt. De Eusebiuskerk is, driehonderd jaar later, half over de elfde eeuwse Maartenskerk heen gebouwd.

Herinneringsplaatsen:

  • Prümelaan
  • St. Marten
  • Meginhardweg

 

 

 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Arnhem
  • Landschap
  • 500-1000
  • Arnhem
  • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl