Tentoonstelling | Aan Tafel

Museum Staal

Van: 06-04-2025 tot 29-03-2026

Eten en kunst worden bij Museum STAAL op een verrassende manier verweven. De tentoonstelling Aan Tafel en wat verder ter tafel komt is een reis door tijd, kunst en traditie. Of u nu komt om te genieten van de prachtig gedekte tafel, de moderne kunst of de verhalen over eten in de Achterhoek, u zult gegarandeerd met nieuwe inzichten naar huis gaan. Zoals een goede maaltijd, laat deze tentoonstelling een blijvende indruk achter.

Een tafel is meer dan een plek om te eten. Het is een plek van verbinding, gesprek en herinneringen. Dit wordt direct duidelijk in de muzieksalon van Museum STAAL. Hier staat een tafel zoals die er in de 19e eeuw uit moet hebben gezien, prachtig gedekt. Stel u voor: grootgrondbezitter A.C.W. Staring, zijn vrouw en acht kinderen zitten hier voor een feestmaal. Lopend langs de zorgvuldig geplaatste glazen en borden waant u zich in een vergeten wereld, die met zorg weer tot leven is gebracht.

Terwijl de sfeer van het verleden u omarmt, valt uw oog op iets nieuws: een groot, kleurrijk kunstwerk van Nadja Willems. De oplettende kijker ontdekt in de rest van het museum verborgen kopjes van dezelfde kunstenaar. Hier begint de wisselwerking tussen geschiedenis en moderne kunst, tussen verleden en heden.

Eten als inspiratiebron

Veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door eten en tafelen. Elisabeth Heuff-Kuylaars schilderde het traditionele tafelen in de Achterhoek uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. We tonen een selectie uit haar werk. Geert de Groot fotografeerde het moderne eetleven in Almen. Zijn grote canvasfoto’s tonen keukens, kantines en bijzondere eet- en kookmomenten. Het is herkenbaar en toch zo bijzonder.

Het impressionistische werk van Rudy Volbeda toont eetzalen en eetgelegenheden, die hij op geheel eigen wijze vastlegde. Daarnaast kun je je tanden zetten in de hyperrealistische werken van Sjoerd Stellingwerf.

De collectie kinderfornuisjes van Daniëlle Kikken roept nostalgie op, net als het eenvoudige proces dat graan doet veranderen in zijdezacht meel. Heerlijk om een pannenkoeken of een brood mee te bakken. Het is een proces dat met precisie en liefde wordt uitgelegd, omlijst door filmbeelden van het nabijgelegen landgoed Velhorst.

Poëzie als smaakmaker

Wat deze tentoonstelling echt bijzonder maakt, is de poëzie. Wie Museum STAAL kent, weet dat het werk van de dichter A.C.W. Staring altijd een plek krijgt. Gedichten zoals  ‘Het genezend maal’ en ‘Feestzang’ herinneren ons eraan dat eten niet alleen een fysieke behoefte is, maar ook een emotionele en culturele betekenis heeft. Tussen de kunstwerken en vitrines door nodigen deze poëtische woorden uit om even stil te staan en na te denken over de rituelen en verhalen rondom voedsel.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl