Zonnehal te Vierhouten Werkgelegenheid van de AJC

De Zonnehal in Vierhouten (Bron: RCE)
In Vierhouten staan de monumentale gebouwen van de vroegere Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.) op het Paasheuvelterrein.

Vanaf de jaren twintig kwamen hier arbeiderskinderen uit de grote stad op vakantie. Ook kwamen er groepen jongeren om zich in hun socialistische idealen te verdiepen en te recreëren met gelijkgezinden. In de crisisjaren 1937/1938 hebben werkloze jongeren in het kader van werkgelegenheidsprojecten zelf een speel- en schuilgelegenheid gebouwd, die we nu kennen als de Zonnehal.

Amsterdamse School

Het gebouw is ontworpen door de Apeldoornse architect Johannes A. van Beek, die is beïnvloed door de Amsterdamse School. Dit is duidelijk te zien aan de uitstraling van de Zonnehal. Allerlei elementen van deze stroming zijn er te vinden zoals de roedeverdeling in de deuren (smalle raampjes tussen bredere), de speelse horizontale en verticale lijnen en vlakverdelingen en de prachtig gestileerde zon boven de ingang. Een rijksmonument in Nunspeet waarvan er geen tweede te vinden is.

Downloads

/files/verhalen_pdf/Zonnehal_te_Vierhouten.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl