Oudste camping van Nederland

Camping Saxenheim bij Vierhouten

In de schilderachtige bossen tussen Vierhouten en Nunspeet ligt Saxenheim, een historische camping die zijn oorsprong vindt in de vroege jaren van de twintigste eeuw. Gesticht in de beginjaren van de jaren 20, heeft Saxenheim de eer een van de oudste campings van Nederland te zijn. Zijn geschiedenis is verweven met het weelderige landgoed van het 'Ronde Huis', waarvan de grond een essentieel onderdeel vormde.

De eerste faciliteiten

De prille dagen van de camping werden gemarkeerd door de opening van de huidige kantine in 1927, hoewel er eerder al een kantine bestond, waarvoor in 1925 zelfs een drankvergunning werd aangevraagd. Saxenheim, oorspronkelijk opgericht als Kampeercentrum, bood behalve kampeerhuisjes ook faciliteiten zoals een winkel, kantine, badkamer, douches en moderne toiletten. Voor jeugdverenigingen waren er speciale terreinen beschikbaar, waardoor de camping een plek werd waar diverse groepen samenkomen voor ontspanning te midden van de natuurpracht.

Een interessant aspect van de camping is de samensmelting met camping Mosterdveen en bungalowpark Zandhoeve tot wat nu bekend staat als Recreatiepark Samoza. De geschiedenis van Saxenheim wordt dus niet alleen gekenmerkt door zijn eigen ontwikkeling, maar ook door zijn integratie in een groter recreatiepark.

Niet ver van Saxenheim, aan de oever van een ven in het Mosterdveen, werden sinds 1897 jaarlijks kampen gehouden door de Nederlandse Christen-Studenten Vereniging. Na 1918 vonden deze kampen onderdak in vier houten barakken, die getuigden van de groeiende populariteit van de locatie als recreatiebestemming.

Nieuw hoofdstuk

Echter, in 2014 nam de gemeente Nunspeet de beslissing om de camping in het Mosterdveen op te heffen, met als doel het herstel en de bescherming van de unieke ecohydrologische situatie van het gebied, die plaatselijk hoogveenvorming mogelijk maakte. Het terrein werd geïntegreerd in het beschermde natuurgebied, waarmee het een nieuw hoofdstuk toevoegde aan de geschiedenis van deze regio.

Rivaliteit

Interessant genoeg is de claim dat Saxenheim de oudste camping van Nederland is, betwist door Camping Bakkum in de Kennemerduinen. Hoewel kampeerders daar vanaf 1914 toestemming kregen om hun tenten op te slaan, werd de camping officieel geopend in 1928, en vierde het in 2014 zijn 100-jarig bestaan. Deze rivaliteit tussen Saxenheim en Camping Bakkum voegt een boeiend element toe aan de rijke geschiedenis van kamperen in Nederland.


Rechten

Erfgoed Gelderland, CC-BY-SA

  • Landschap

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Nunspeet

  • Landschap

  • Volkscultuur

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl