De geschiedenis van de Generaal Winkelmankazerne

1951 - 2007

Begin jaren '50 had de landmacht grote behoefte aan nieuwe kazernes vanwege de gewenste grotere omvang van het leger. Men liet onder meer zijn oog vallen op 80 hectare natuur aan de rand van de Elspeterheide. De gemeente Elspeet, waar Nunspeet toen onder viel, werkte niet mee en de grond werd via onteigening verkregen. In de tweede helft van 1951 werd begonnen met de bouw van de kazerne, die ondanks de winter in een half jaar klaar moest zijn. Daartoe werkten er in de drukste maanden 1300 man op de bouwplaats en werd er geregeld 's nachts gewerkt.

Naamgeving

Pas in 1973 zou de tot die tijd naamloze kazerne verder door het leven gaan als Generaal Winkelmankazerne, vernoemd naar Henri Gerard Winkelman. De voornaamste gebruiker was de 12e Pantser infanteriebrigade, die later omgedoopt werd tot 12e Gemechaniseerde Brigade (12 Mechbrig).

Einde van de Koude Oorlog

Na het einde van de Koude Oorlog verviel de noodzaak van een groot leger en in de daarop volgende jaren volgden er diverse reorganisaties en inkrimpingen. De Prioriteitennota uit 1993 kondigde het einde van het 1e Legerkorps aan en de opheffing van 12 Mechbrig in 1994. Daartoe werd 12 Mechbrig organisatorisch naar de 4e Divisie verhuisd, die in datzelfde jaar ook opgeheven zou worden.

Idee voor gebruik

Het werd nu rustig op de Winkelmankazerne. Overal in Nederland werden kazernes afgestoten en onderdelen opgeheven en verplaatst. Onderdelen die hun kazerne kwijtraakten, vonden enige tijd onderdak op de Winkelmankazerne. Er bestond een idee om de kazerne te blijven gebruiken. Vanwege kazerne-sluitingen raakten veel militaire musea en verzamelingen hun huisvesting kwijt, de Winkelmankazerne had hiervoor een alternatief kunnen bieden. Dit idee werd echter niet uitgevoerd en als een van de weinige naoorlogse kazernes werd de Winkelmankazerne overbodig.

De sloop

In 2004 werd met de sloop begonnen, als eerste verdwenen de achterste gebouwen, men sloopte van achteren naar voren. In 2006 werd de rest van de infrastructuur, zoals wegen, appèlplaatsen en het riolerings- en leidingnetwerk verwijderd.

Overdracht naar Staatsbosbeheer

In 2007 volgde na een kleine plechtigheid de overdracht, samen met het terrein van het voormalige munitiecomplex Elspeet, aan Staatsbosbeheer. De naam Winkelmankazerne verdween echter niet. Besloten was om vanuit traditionele overwegingen de kazerne in legerplaats de Harskamp voortaan Generaal Winkelmankazerne te noemen. Dit gebeurde op dezelfde dag als de overdracht van de “oude” Winkelman. Het beeld van generaal Winkelman, dat vroeger bij de ingang van de kazerne in Nunspeet stond, staat nu in de Harskamp.

Bron: www.jeoudekazerne.nu

 


  • Oorlog

  • Landschap

  • 1950-2000

  • Nunspeet

  • Veluwe

Relevante links

- www.jeoudekazernenu.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl