Henri Gerard Winkelman

De naamgever van de Generaal Winkelkazerne in Nunspeet

Henri Gerard Winkelman (1876-1952) werd geboren in Maastricht. Hij doorliep na de HBS de Koninklijke Militaire Academie te Breda en later de Hogere Krijgsschool te Den Haag.

Carrière

Zijn carrière verliep voorspoedig, hij bereikte in 1931 de rang van generaal-majoor en werd commandant van de 4e Divisie. In 1934 volgde promotie naar luitenant-generaal, maar later zou Winkelman op eigen verzoek de dienst verlaten. Hij was in de race voor Chef Staf, doch deze positie ging naar generaal Reijnders. Reijnders zou echter na een conflict met het kabinet over de te volgen strategie ontslagen worden en Winkelman werd gevraagd weer in actieve dienst te treden. Hij stemde in, werd bevorderd tot 4-sterren generaal en ving op 6 februari 1940 aan met zijn werk.

Mei 1940

Winkelman besloot tot een aantal andere keuzen dan zijn voorganger. Dit leidde niet tot een betere uitkomst, zoals de snelle nederlaag in de meidagen getuigt. Winkelman deed wat hij kon en deed dat volgens de auteurs van Mei 1940 niet onbekwaam. Toen het koningshuis en het kabinet de wijk namen naar Engeland werd hij de hoogste gezagsdrager in Nederland. Na de doorbraak van de Grebbelinie en vooral na het bombardement van Rotterdam, was verder verdedigen van Nederland welhaast zinloos. Op 15 mei tekende Winkelman in een school in Rijsoord de capitulatie.

Na de oorlog

Winkelman wilde niet meewerken met de Duitse bezetter en werd in juli dat jaar voor de duur van de oorlog gevangen genomen. Na de oorlog werd hij op 1 oktober 1945 eervol ontslagen en onderscheiden. In 1952 overleed Winkelman in zijn woonplaats Soesterberg.

Bron: www.jeoudekazernenu.nl


  • Landschap

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Nunspeet

  • Veluwe

Relevante links

- www.jeoudekazernenu.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl