Het Verscholen Dorp

Vierhouten

Midden in de Soerense bossen leiden bordjes naar aldaar aanwezige gaten en gangen, waarvan de ingangen onopvallend zijn afgedekt: het voormalige Pas-op-kamp, ook wel het Verscholen Dorp genoemd. Het echtpaar Corry en Dionnysius Bakker stond aan de basis van dit geheime kamp bij Vierhouten dat na de oorlog gereconstrueerd is.

Al vanaf 1940 hadden zij joodse onderduikers in huis. Toen dat te gevaarlijk werd, bouwden ze een hut in het bos, het begin van vele bouwsels. Hier ontstond van lieverlee een kamp dat aan gemiddeld 90 onderduikers onderdak bood. Joden, studenten, politieagenten die weigerden voor de bezetter te werken en jongeren die de verplichte tewerkstelling ontdoken, kwamen er onder andere terecht. Daarnaast herbergde het kamp ook enkele Amerikaanse, Schotse en Engelse bemanningsleden van neergeschoten geallieerde vliegtuigen, plus een Rus, een Italiaan en zelfs een gedeserteerde Duitser.

Geen pardon

Op 29 oktober 1944 ontdekten Duitse militairen, die aan het jagen waren, bij toeval het kamp. De streek werd afgezet maar de meeste bewoners konden op tijd wegkomen. Voor de enkele achterblijvers gold geen pardon. Zij werden ter plekke doodgeschoten en de hutten werden met granaten weggevaagd. 

Liberation Route

Het bijgevoegde luisterverhaal is geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe, in samenwerking met o.a. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (nu het Vrijheidsmuseum) en Airborne Museum 'Hartenstein'. Ga naar www.liberationroute.nl voor meer luisterverhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Educatie

Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.

Bronnen en verder lezen

  • Sporen van de oorlog. Ooggetuigen over plaatsen in Nederland. 1940-1945 (Amsterdam 1989)


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl