Belgische straatnamen Nunspeet

Nunspeet Fabiolalaan Foto: CODA, Christa Balk


Leopoldlaan, Fabiolalaan, Vlaanderenlaan en Boudewijnplantsoen: straatnamen in een woonwijk te Nunspeet. Op deze plaats bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een opvangkamp voor gevluchte Belgen, Vluchtoord Nunspeet.

Het kamp verrees in november 1914 op een van de 'onafzienlijke heidevlakten' en bood plaats aan 13.000 personen. Het Vluchtoord had eigen voorzieningen, inclusief een kraamafdeling en een barak voor gestraften met de naam Congo. De barak Jan Steen herbergde een bordeel. Vluchtoord Nunspeet stond al snel bekend als het kamp voor 'minder gewenschte elementen'. De voorzieningen waren er minimaal, met een hoge zuigelingensterfte tot gevolg.

Straatnamen en begraafplaats

Na de wapenstilstand in 1918 maakte de overheid snel werk van de repatriëring. In januari en februari 1919 vertrokken de eerste treinen met Vluchtoordbewoners; kort daarna werd het kamp afgebroken. Naast de straatnamen herinnert slechts de oude begraafplaats aan de Eperweg aan het voormalige kamp. Hier liggen verschillende Belgische bewoners begraven die niet meer naar hun vaderland konden terugkeren.

Tekst: René Vossebeld

Bronnen:

  • A. de Bruin, Prikkeldraad. Facetten van het Vluchtoord Nunspeet 1914-1918 (Nunspeet 1980)
  • E. de Roodt, Oorlogsgasten. Vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (Zaltbommel 2000)

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl