Havezate Camphuysen in Babberich

In bijna 500 jaar slechts tweemaal van eigenaar gewisseld

Rond 1533 verschijnt een lijst met bekende havezaten, een versterkt huis of hofstede, waarop de naam Camphuysen staat, dat als ‘adelyk getimmer’ wordt aangeduid. Twee adellijke families wisselen elkaar gedurende bijna vijf eeuwen af als de enige bezitters. Camphuysen ligt thans nog tussen Babberich en Zevenaar op een terrein met een gracht er omheen.

1527-1818: de familie Van Heerde

De familie Camphuysen sticht aan het einde van de veertiende eeuw het landgoed met diezelfde naam. In 1527 komt Camphuysen door huwelijk in bezit van de familie Van Heerde. In 1533 ligt rond Camhuysen een gracht en is er een ophaalbrug. Aan de havezate zijn tegen die tijd ook talrijke rechten verbonden zoals de jacht, visserij, een schapendrift en ambten, zoals een boerenrechtbank en het patronaatsrecht van het Sint Annagilde.

Eind zestiende eeuw wordt het huis uitgebreid onder meer met een extra verdieping. In de achttiende eeuw worden er twee schouwen aangebracht met de alliantiewapens van Palick Frederik van Heerde en Sophia Louise van Keppel, die in 1763 zijn getrouwd. In deze zogenaamde ‘polderkamer’ vergadert het bestuur van de Babberichse polder. In 1768 verkoopt de familie Van Heerde Campuysen aan een neef, waarbij het huis beschreven wordt als ‘het vry-adelyke huys en riddersitz Camphuysen’ bestaand uit een herenhuis, boerenwoning en schaapskooi en verder boomgaard, weide- en bouwland.

1815-heden: de familie De Nerée tot Babberich

In 1815 wordt Camphuysen verkocht aan een lid van de familie De Nerée tot Babberich en blijft tot vandaag in het bezit van dezelfde familie. Deze sloopt al spoedig een toren en een vleugel van Camphuysen en verpacht het vervolgens de hele negentiende eeuw door. In 1926 verbouwt de familie De Nerée Camphuysen om er zelf te gaan wonen en komt er weer een torentje bij, dat in 1948 echter weer wordt afgebroken wanneer er aan de achterzijde wordt verbouwd en er dakkapellen worden aangebracht.

In 1995 wordt op de voorgevel het jaartal 1578 aangebracht, maar er is geen historische bron die dat bevestigt. Het nog gedeeltelijk omgrachte huis is particulier bezit en niet voor het publiek toegankelijk.

Bron:

  • Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 524-525.


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Landschap

  • 1500-1600

  • Zevenaar

  • Liemers

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl