Lunteren als vakantiedorp

'Het eigenaardige dorpsschoon, dat door groeien en lijn der hooge boomen is ontstaan'

In de geïllustreerde Gids voor Lunteren en omstreken uit 1912 stond al te lezen dat de bezoeker van het dorp werd getroffen door 'het eigenaardige dorpsschoon, dat door groeien en lijn der hooge boomen is ontstaan'. Het door notaris Van den Ham aan de Lunterse gemeenschap geschonken Buurtbosch droeg in grote mate bij aan de bosrijke indruk die het dorp en omgeving maakten en nog steeds het karakter van het dorp bepalen.

Toeristendorp Lunteren

Dat leidde er toe dat Lunteren al vroeg met de vestiging van herstellingsoorden, kinderkolonies en verblijfsaccommodaties te maken kreeg. Het werd een 'toeristendorp' met hotels en pensions en een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. 

Verblijfsaccommodaties in Lunteren

De vroege vakantiegangers die Lunteren wilden bezoeken, kwamen per omnibus en vanaf 1902 ook per trein. Ze verbleven aanvankelijk in Hotel Floor of Hotel De Veluwe en later in pensions, in bungalowparken, op campings of in de inmiddels opgeheven jeugdherberg. De VVV gaf een uitvoerige lijst van al die verblijfsaccommodaties uit: Huize Zonnehoek, Pension Magda, Esperanza, Nieuw Leven, Rustoord, De Wiel, De Boeckhorst, De Eekhoorn, ’t Hoge Huis, Hotel Berg en Dal, De Pelikaan, Welgelegen, Kastanjehof, Pretty Home, Elsenhoek, Maria, Buitenlust, De Boschrand, Bergzicht, De Boomakker, Boschlust, De Boschuil, Dennenhof,, ’t Hek, Nieuw Leven, De Paaseik, Westerink, ’t Witte Kempke, Zonnegaarde, Het Lunterse Hofje, enz. Veel van de pensions werden door verpleegsters gehouden; misschien wel om te benadrukken dat de boslucht van Lunteren zo gezond was!

Bosbad

Bijzondere vakantieadressen waren De Leperkoen, in 1917 gesticht door de Amsterdamse Vereniging 'Ons Huis' als een vakantiehuis voor arbeiders, het jeugdbuitencentrum van het Leger des Heils 'Belmont' aan de Goorsteeg, De Werelt, in 1919 het conferentieoord van de Zendingsstudieraad en het in 1932 gebouwde studiecentrum De Scheleberg van de Algemene Bond van Handels- en Kantoorbedienden. Tenslotte droeg ook de opening van het bosbad in 1937 duidelijk bij tot de populariteit van Lunteren als vakantiedorp.


Rechten

Museum Lunteren, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl