Zijdjes: van reclame- naar verzamelobjecten

Museumschat van het Liemers Museum

Een zijdje is een stukje textiel met een afbeelding erop. Het werd vroeger als promotieartikel bij producten gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf Marquis de Lorne was in 1878 de eerste die deze plaatjes uitgaf. De grotere zijdjes hingen mensen aan de muur, met de kleinere versierden zij kleding of andere handwerken. Op deze zijdjes stonden afbeeldingen van bloemen, landen, insecten, wapens, sport en filmsterren.

De beste klant van zijdjesfabrikanten was de tabaksbranche. Amerikaanse en Engelse sigarettenfabrikanten gebruikten de zijdjes als reclamemiddel in de Tabaksoorlog in 1901 tussen de twee landen.

Het bekendste Nederlandse merk was tabaksbedrijf Turmac, dat in Zevenaar zat en nu Tothmans Tobacco Company is. Turmac gaf in 1930 ook drie albums uit om de zijdjes in te bewaren. Thema's van deze zijdjes waren wapens, vlaggetjes, vogels, vlinders, poppetjes, dieren en elfjes.

Midden jaren dertig verdwenen zijdjes uit de handel wegens een verbod op het leveren van reclamematerialen bij tabaksartikelen. Sindsdien zijn zijdjes een geliefd verzamelobject. Op rommelmarkten en beurzen kom je zijdjes nog steeds tegen. Vooral de zijdjes van tekenfilmsterren als Minnie Mouse en Betty Boop zijn gewild.

Lees hier meer over zijdjes!

 


Rechten

Liemers Museum, CC-BY

  • Kunst en cultuur

  • 1900-1950

  • Zevenaar

  • Liemers

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl