Smid Willem Oldenhave vertelt over het ambacht

“Wij doen puur handwerk”

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw kocht Willem Oldenhave’s vader een smederij. Werken met ijzer werd Willem dus met de paplepel ingegoten. De ambacht van het smeden leer je al doende volgens Willem. Daarom zou de ambachtsschool wat hem betreft terug moeten komen. Zo creëer je echte vaklui die kwaliteit leveren.

Wat smeden vroeger deden was paarden beslaan en landbouwwerktuigen onderhouden. Ze onderhielden ook de onderdelen van de combine en pers van de buurtvereniging. Stel dat er ’s avonds een combine kapot ging, of een binder of wat dan ook, dan moesten zij er naar toe. Ploegscharen maken werd ook door smeden gedaan. 

De kroonluchter boven de koning

Wij hebben onder andere de kroonluchter gemaakt die in Den Haag boven de koning hangt. In het verleden hadden ze er acht kroonluchters hangen, maar één was er weg. Men weet ook niet waar die gebleven is. Die moest dus nieuw gemaakt worden. Toen hebben we die andere er ook allemaal afgehaald. Daar hebben we allemaal nieuwe bevestigingen aangemaakt. Toen hebben we er nieuwe stangen aangemaakt en weer opgehangen.

Wij doen puur handwerk

Dat was nog zo’n mooie. Van tevoren moest er dus een prijsopgave worden gemaakt voor Den Haag. Mijn zoon en ik gingen er naar toe. Daar liepen ook een paar Haagse smeden en die zeiden: ‘Oh joh, dat doe je zó en dan maken we het zó, oh voor mekaar!’ Ik zei tegen mijn zoon: ‘Dat kan voor ons niet wat worden, want die jongens hebben alles al voor mekaar en wij moeten alles met de hand doen.’ Maar op een gegeven moment kregen wij de opdracht. Toen ik vroeg waarom zeiden ze dat de Hagenezen het niet konden maken, omdat er spullen bij zaten die met de hand getikt moesten worden. En dat konden ze niet. Ja, wij doen puur handwerk.

Dit slechts een samenvatting van het verhaal. Lees het hele verhaal in onderstaande PDF. 

Dit verhaal is onderdeel van het oral history project Gemaakt in Gelderland. Oral history is een interviewmethode die de herinneringen van mensen vastlegt. Het verhaal van Willem Oldenhave is opgetekend door Margreet Gründemann, lid van de werkgroep Oral History Gelderland.


  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • 1900-1950

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl