Wezendorp Neerbosch Bood onderdak aan ruim 1100 kinderen

Oude materialen uit Wezendorp Neerbosch Kalender van Wezendorp Neerbosch
Weeskinderen worden tegenwoordig opgevangen in moderne opvanghuizen. Maar vroeger was er maar weinig opvang voor wezen, die zelf moesten zien rond te komen. Daar probeerde het echtpaar Van 't Lindenhout iets aan te doen.

Zij richtten in 1873 een weeshuis op in Nijmegen. Dat werd zo populair dat ze een stuk grond kregen achter het dorp Neerbosch. Daar bouwden ze uiteindelijk een heel dorp: het wezendorp Neerbosch. Tot eind 19e eeuw woonden daar ruim 1100 kinderen. Zij kregen er kleding en onderdak en leerden er een vak, zodat ze op hun 18e jaar voor zichzelf de kost konden verdienen als timmerman, drukkers, naaisters of huishoudsters. Door modernisering in de jaren 60 van de 20e eeuw voldeed het oude wezendorp niet meer. Tegenwoordig staat er het Kinderdorp Neerbosch en is het kerkje van het voormalig wezendorp een museum. Hier is van alles en nog wat uit de tijd van het wezendorp te zien.

Downloads

/files/verhalen_pdf/Wezendorp_Neerbosch.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl