Verhuizen naar het weeshuis

Anna de Quartel (1901)

In 1911 komt de tienjarige Anna de Quartel vanuit Leerdam aan bij het weeshuis in Buren. Anna is niet alleen: haar oudere broer Teunis en haar broertje Jan zijn bij haar. Hun beide ouders zijn overleden. Vader Julianus sterft in 1903 aan bloedvergiftiging (sepsis), moeder Dirkje overlijdt later aan tbc.

Anna en haar broers komen niet zomaar in het weeshuis terecht. De burgemeester en wethouders van Leerdam vragen officieel toestemming aan de curatoren van het weeshuis voor plaatsing van de kinderen. Voordat dit kan, onderzoeken een arts in Leerdam én in Buren de Quarteltjes. Die verklaren dat de kinderen vrij zijn van “huidziekten en ongeneeslijke kwalen of gebreken”. De curatoren sturen vervolgens een verzoek voor plaatsing naar de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland. Hij gaat in juni 1911 akkoord. Zo verhuizen Anna en haar broers van Zuid-Holland naar Gelderland.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1900-1950

  • Buren

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl