De tramlijn Tiel, Buren, Culemborg Buren verlost uit haar isolement, 1906

Aanleg van de tramlijn, 1906. Collectie Regionaal Archief Rivierenland, Tiel Aankomst tram in de stad, 1906. Collectie Regionaal Archief Rivierenland, Tiel Tramlijn door de Voorstraat, ca. 1907. Collectie Regionaal Archief Rivierenland, Tiel
17 november 1906 is het eindelijk zover. Na vijfentwintig jaar onderhandelen wordt de TBC-lijn, de tramlijn Tiel, Buren, Culemborg, geopend. De verwachtingen zijn hoog gespannen: Eindelijk zal Buren worden verlost uit haar isolement.

De opening is een groot feest. President-commissaris Tydeman verwacht veel van dit 'superieure vervoermiddel'. In zijn feestrede spreekt hij over de opbloei van de landbouw, goedkoop vervoer van producten, onafhankelijk van het weer of de toestand van de wegen en een betere verbinding met omringende markten en andere spoor- en tramwegen. Daarnaast zal de blik van de bewoners worden verruimd en het bezoek van buitenaf gestimuleerd. Hij roept alle inwoners op om Buren te verfraaien, de vreemdeling met open armen te ontvangen en 'de nog zo in hoge mate aanwezige zelfgenoegzaamheid' te laten waaien. De wijze woorden worden met daverend applaus ontvangen. Nadat de kinematograaf Merkelbach uit Amsterdam, voor het eerst in Buren levende beelden op een doek laat zien, eindigt het feest met een groot vuurwerk.

Goederenvervoer

De tram rijdt dwars door de stad en stopt voor de kerk. Met een gemiddelde snelheid van 16 km per uur brengt hij de reiziger in veertig minuten naar Tiel en in een klein uur naar Culemborg. In 1907 vervoert de tram bijna 114.000 reizigers. Daarna neemt het aantal reizigers af en het goederenvervoer toe. In het topjaar worden 50.000 kilo kersen, 700.000 kilo hard fruit, 6000 melkbussen, 1200 stuks vee en zes miljoen kilo beetwortel vervoerd. Vervoer van goederen is gratis en zelf ga je net zo snel op de fiets. De tram raakt al snel financieel in de problemen, de Eerste Wereldoorlog is de nekslag. 3 maart 1918, nog geen twaalf jaar na de opening, is het met de TBC-lijn gedaan.

 

Auteur: Coosje Berkelbach

 

Meer informatie:

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl