Het Koninklijk Weeshuis Gesticht in 1612

Weeskind met de letter 'M' op de mouw
Het is moeilijk voor te stellen dat het statige Koninklijk Weeshuis in Buren gedurende drie eeuwen de woonomgeving van kinderen was. Toch klonken hier kinderstemmen in de lange gangen en in de imposante kamers.

Prinses Maria, dochter van Prins Willem van Oranje en Anna van Egmond, sticht het Koninklijk Weeshuis in 1612. Zij stelt hiervoor twee├źndertigduizend gulden aan goederen en fondsen beschikbaar. Na haar dood, in 1616, stelt prins Maurits strenge regels op. In het huis is plaats voor 24 'schamele wesen'. Dit moeten kinderen van vrome ouders zijn, uit Buren en Leerdam, de baronie van Acquoy of uit IJsselstein. Een weeshuisvader en -moeder zwaaien de scepter in het weeshuis - 'echteleyden van goeden stichtelijken leven'. Als herinnering aan de stichteres van het weeshuis, dragen de wezen een oranje M op de linkermouw van hun donkere uniform. In 1953 kreeg het Koninklijk Weeshuis een andere bestemming en werd het beheerd door de kinderbescherming/jeugdzorg. Sinds 1972 is in het eeuwenoude gebouw de collectie van het Museum der Koninklijke Marechaussee tentoongesteld.

Downloads

/files/verhalen_pdf/De_geschiedenis_van_het_Koninklijk_weeshuis.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per s├ę in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl