Van kardoen tot pastinaak

Vergeten groenten?

Kardoenen, meirapen, wortelpeterselie en mergkool - allemaal oud-Hollandse groenten. Toch zijn het namen die ons tegenwoordig minder vertrouwd zijn dan couscous, spaghetti of shoarma.

Vroeger konden mensen alleen het hele jaar door groenten eten als ze gewassen die ze in de zomer oogstten, droogden, zoutten of suikerden. De groente verloor dan wel veel voedingswaarde en smaak. Vanaf de 20e eeuw werd groente geweckt en ingeblikt. En tegenwoordig is groente en fruit uit de hele wereld in alle seizoenen vers verkrijgbaar.

Groenten adopteren

Omdat consumenten taugé, paprika en broccoli willen eten, zijn oud-Hollandse groenten als meiknollen, pastinaak en aardpeer echter niet meer in supermarkten te krijgen. Het Nederlands genootschap der Vergeten Groenten ervoor zorgen dat we deze groenten toch niet vergeten. Bij de Historische Groentehof in Lent kunnen mensen zaden en pootgoed van historische groenten kopen en groenten 'adopteren'. Wie een historisch groenteras adopteert, beschermt daarmee het culinaire erfgoed in ruil voor de oogst.

Lees hier meer over vergeten groenten!


Rechten

Warmoes Historische Tuinderij Lent, CC-BY

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl