De Chinese keuken in Gelderland

'Even Chinees halen'

Babi pangang, Foe Yong Hai, nasi en bami - gerechten die tegenwoordig net zo bekend zijn in Nederland als stamppot en erwtensoep. Het Chinese restaurant is ook in Gelderland een doodgewoon onderdeel van het straatbeeld.

Gelderland telt meer dan tweehonderd Chinese restaurants. In 1960 waren dat er nog maar zeventien. De eerste Chinezen arriveren al in 1890 in Nederland om in de koopvaardij te werken. Na de onafhankelijkheid van Indonesië volgen veel Chinezen die daar wonen de terugkerende Nederlanders naar Nederland. De Indische Nederlanders gingen in Nederland graag naar Chinese restaurants en toko's. Zo werd de Chinese keuken snel populair. De groei van de Chinese horeca gaat gelijk op met de groei van de Chinese immigrantengemeenschap. Tegenwoordig is ongeveer tachtig procent van de naar schatting 85.000 Chinezen in Nederland voor het levensonderhoud afhankelijk van de horeca. Zo is ook in Gelderland 'Chinees halen' even alledaags als een patatje bij de snackbar.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Volkscultuur
  • 1950-2000
  • Volkscultuur

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl