
De Fanfare Canisius, genoemd naar de Nijmeegse heilige Petrus Canisius, werd in 1893 geboren als onderdeel van de St.Jozefgezellenvereniging. Het doel van deze vereniging was: rooms-katholieke jongeren iets mee te geven door allerlei activiteiten, zoals: zang, dans, toneel en muziek.
De Katholieke Gezellenvereniging (K.G.V.) werd in 1880 in Nijmegen opgericht naar het voorbeeld van de Keulse kapelaan Adolf Kolping. Zijn levensopgave was: werken met en voor jonge gezellen (handwerkslieden). Van de beginjaren is weinig bekend. Alle gegevens over de periode 1893 - 1916 zijn ooit opgevraagd en nooit meer teruggegeven.
De Fanfare Canisius werd begin twintigste eeuw omgezet naar Harmonie Canisius. Aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw volgde de definitieve afscheiding van de Katholieke Gezellenvereniging en heette de harmonie voortaan: Rooms-Katholieke Muziekvereniging Harmonie Canisius. Op 7 augustus 1932 verscheen de harmonie voor het eerst in uniform op straat ter gelegenheid van het Internationaal Mariacongres in Nijmegen.
Na de Tweede Wereldoorlog trad de harmonie in onderhandeling met het hoofdbestuur van de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.). Deze mensen deden de harmonie een uniek voorstel, waardoor de financiële problemen van de harmonie grotendeels werden opgelost. De harmonie was daarmee onderafdeling van de K.A.B. geworden.
In 1949 kreeg de harmonie niet alleen een nieuw tamboerkorps, er was nu ook eindelijk geld voor nieuwe uniformen. Zondag 25 september 1949 was de grote dag, waarop de overdracht plaats vond aan de K.A.B. en de dag, waarop de harmonie en het tamboerkorps voor de eerste maal in de nieuwe uniformen naar buiten traden.
Het tamboerkorps is als gevolg van diverse problemen in het jaar 1963 opgeheven. In de jaren tachtig van de vorige eeuw veranderde de naam in: Harmonie Canisius Concertband
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1993 werd een jubileumboek uitgegeven.
Harmonie Canisius Concertband Nijmegen, CC-BY