Van Fanfare Canisius tot Concertband

Opgericht 3 november 1893

De Fanfare Canisius, genoemd naar de Nijmeegse heilige Petrus Canisius, werd in 1893 geboren als onderdeel van de St.Jozefgezellenvereniging. Het doel van deze vereniging was: rooms-katholieke jongeren iets mee te geven door allerlei activiteiten, zoals: zang, dans, toneel en muziek.

De Katholieke Gezellenvereniging (K.G.V.) werd in 1880 in Nijmegen opgericht naar het voorbeeld van de Keulse kapelaan Adolf Kolping. Zijn levensopgave was: werken met en voor jonge gezellen (handwerkslieden). Van de beginjaren is weinig bekend. Alle gegevens over de periode 1893 - 1916 zijn ooit opgevraagd en nooit meer teruggegeven.

Zelfstandig verder

De Fanfare Canisius werd begin twintigste eeuw omgezet naar Harmonie Canisius. Aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw volgde de definitieve afscheiding van de Katholieke Gezellenvereniging en heette de harmonie voortaan: Rooms-Katholieke Muziekvereniging Harmonie Canisius. Op 7 augustus 1932 verscheen de harmonie voor het eerst in uniform op straat ter gelegenheid van het Internationaal Mariacongres in Nijmegen.

Hoofd boven water

Na de Tweede Wereldoorlog trad de harmonie in onderhandeling met het hoofdbestuur van de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.). Deze mensen deden de harmonie een uniek voorstel, waardoor de financiële problemen van de harmonie grotendeels werden opgelost. De harmonie was daarmee onderafdeling van de K.A.B. geworden.

Uniformen

In 1949 kreeg de harmonie niet alleen een nieuw tamboerkorps, er was nu ook eindelijk geld voor nieuwe uniformen. Zondag 25 september 1949 was de grote dag, waarop de overdracht plaats vond aan de K.A.B. en de dag, waarop de harmonie en het tamboerkorps voor de eerste maal in de nieuwe uniformen naar buiten traden.

Het tamboerkorps is als gevolg van diverse problemen in het jaar 1963 opgeheven. In de jaren tachtig van de vorige eeuw veranderde de naam in: Harmonie Canisius Concertband

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1993 werd een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

Harmonie Canisius Concertband Nijmegen, CC-BY

  • Muziek

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl