Theo Bos

'Mister Vitesse'

De Arnhemse voetbal(prof)club Vitesse heeft verschillende spelers gehad die zich op meer dan aansprekende wijze verdienstelijk hebben gemaakt. Er is echter maar één speler die zonder discussie de titel ‘Mister Vitesse’ draagt: de stoere verdediger Theo Bos (1965-2013). Tijdens vijftien jaar als voetbalprof bleef hij altijd trouw aan ‘zijn’ Vitesse.

Geitenkamp

Theo Bos ziet op 5 oktober 1965 het levenslicht in het Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Zijn jonge, ongehuwde moeder staat Theo ter adoptie af. Hij groeit liefdevol op in Arnhem bij het arbeidersgezin Bos aan Dr. A. Kuyperstraat op de Geitenkamp.

Voetbal en boksen

In de wijk voetbalt Theo dagelijks op straat en ook wordt hij lid van voetbalvereniging Sempre Avanti. Op iets latere leeftijd, intussen door Vitesse als talent opgenomen in de jeugd, blijkt hij eveneens aanleg te hebben voor boksen. Hij was lid van bokvereniging Muscular.

Theo doorloopt verschillende jeugdelftallen en valt op door zijn gedrevenheid en fysieke kracht. Al op jonge leeftijd is de centrale verdediger aanvoerder. Op 31 augustus 1983 maakt hij zijn profdebuut, in de Eerste Divisie tegen streekgenoot FC Wageningen (3-0).

Mister Vitesse

Midden jaren tachtig is Bos al niet meer weg te denken uit de geel-zwarte defensie. Als de club in 1989 naar de Eredivisie promoveert, twijfelen veel mensen echter of Bos het hogere niveau wel aankan. Hij blijkt mee te groeien met de verrassende prestaties van de club. Vitesse eindigt direct op de vierde plaats, kwalificeert zich voor het eerst voor Europees voetbal én bereikt de bekerfinale. Ook de jaren erna is Vitesse een vaste subtopper en valt geregeld UEFA Cup voetbal te zien in Stadion Nieuw Monnikenhuize. Tot aan het vertrek naar het futuristische Gelredome is Bos in alle Europacupduels van de partij. In totaal speelt hij het recordaantal van 429 officiële wedstrijden, voor het laatst als invaller in de openingswedstrijd van het nieuwe stadion in maart 1998 (Vitesse-NAC, 4-1).

Trainer

Op 27 januari 1999 neemt Theo Bos, samen met zijn teamgenoot Edward Sturing, afscheid van het publiek in een speciaal georganiseerde afscheidswedstrijd tegen het Duitse Schalke 04. Bos gaat verder als jeugd- en later assistent-trainer bij Vitesse, en is later zelfstandig hoofdcoach bij FC Den Bosch, Vitesse, Polonia Warschau (Polen) en tenslotte FC Dordrecht.

Overlijden

Dan openbaart zich alvleesklierkanker, een ziekte die hij niet kan overwinnen. Op 28 februari 2013 overlijdt Theo Bos op slechts 47-jarige leeftijd. Er volgt een indrukwekkende afscheidsbijeenkomst in GelreDome voor zo’n zesduizend mensen. Op zaterdag 14 maart 2015 wordt een blijvend eerbetoon bij het trainingscomplex van Vitesse op Papendal onthuld: een prachtig borstbeeld van de onbetwiste ‘Mister Vitesse’.

Verder lezen: 

  • F. Reurink, Elke dag Vitesse – 125 jaar clubgeschiedenis in 366 verhalen (2017).


Rechten

Ferry Reurink, CC-BY-NC

  • Vrije tijd

  • Personen

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

  • Grootste Gelderlanders

Relevante links

- Elke dag Vitesse

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl