Opstand in de Piersonstraat

Nijmegen, 1981

Op 15 februari 1981 bouwden krakers barricades in het centrum van Nijmegen die standhielden totdat ze een week later door een overmacht aan politie en marechaussee ontruimd werden. Hiervoor werden tanks en pantservoertuigen gebruikt.

Garage

Het stadsbestuur wilde een parkeergarage bouwen in het centrum van Nijmegen, en daarvoor moest een deel van de panden in de Piersonstraat gesloopt worden. Al sinds 1976 protesteerde de buurt tegen die plannen, maar zonder resultaat. In juni 1980 werd het pand De Eenhoorn en zes huisjes aan het Piersonplein gekraakt nadat de oorspronkelijke bewoners, die hun huizen moesten verlaten, de sleutels aan de krakers hadden gegeven.

Demonstraties

Op maandag zou de uitspraak zijn van het kort geding dat van de gemeente tegen de krakers had aangespannen. De nacht daarvoor werd er een afleidingsdemonstratie georganiseerd waar het hele politiecorps achteraan liep. Tegelijkertijd liepen zo’n tweehonderd mensen vastberaden vanuit een ander pand naar de Piersonstraat. De hele nacht werd er in de vrieskou gewerkt aan het opbouwen van de barricades. Al snel wist heel Nijmegen dat er iets aan de hand was en kwam kijken.

Rellen

Mensen sloten zich bij de krakers aan of kwamen kijken. Sommige jongeren begon stenen naar de actievoerders te gooien en een kraker raakte zwaargewond. Als reactie hierop sloten steeds meer mensen zich aan bij de krakers. Mensen die niet achter de barricades wilden staan, maar wel sympathiseerden, organiseerden geweldloze zitblokkades of gingen naar de scholen om over de acties te praten. Radio Rataplan werd massaal beluisterd en er werden grote hoeveelheden eten, brandhout, dekens naar de barricades gebracht. 

Ontruiming

Na de ontruiming vond er ieder avond een demonstratie plaats waar duizenden mensen aan deelnamen. Op een demonstratie deden 17.000 mensen mee. Vijfentwintig jaar later verklaarde het NOS Journaal dat de rellen rond de Piersonstraat de grootste volksopstand was in Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie:

 

 


Rechten

Jan-Frank Gerards, CC-BY-NC

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

  • Het Verhaal van Gelderland

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl