Landgoed Lichtenbeek op de Arnhemse stuwwal

Grafheuvel verraadt oude bewoning

De drie fraaie aaneengesloten landgoederen Mariëndaal, Boschveld en Lichtenbeek vormen samen landgoederencomplex Mariënborn Zuid, een afwisselend landschap met graslanden, akkers en bossen. Ze liggen op de zeer heuvelachtige zuidrand van de Arnhemse stuwwal.

Het gebied was reeds vroeg bewoond, getuige de drie, ongeveer 4000 jaar oude grafheuvels: één op Lichtenbeek en twee op Boschveld.

Buitenplaats Lichtenbeek

Tot de eerste helft van de 17de eeuw lagen ten noorden van Mariëndaal aan weerszijden van de huidige Amsterdamseweg uitgestrekte heidevelden en eikenhakhoutbossen. Omstreeks 1651 stichtten Wilhelm Creyvenger en Bernt Harscamp hier een buitenplaats, die enige tijd later Lichtenbeek ging heten. De naam verwijst naar de sprengenbeek op het aangrenzende Vijverberg.

Mariëndaal

In 1834 kocht Jan Trakranen het landgoed van de weduwe Van Hasselt, geboren gravin van Rechteren. In 1835 en 1836 breidde hij zijn bezit uit met Boschveld, dat in 1870 door de familie van Eck van Mariëndaal werd overgenomen. De hekposten met de naam 'Mariëndaal' bij de voormalige boswachterwoning op de hoek van de Van Limburg Stirumweg getuigen hier nog van. Voorts liet Trakranen een nieuw, statig huis bouwen, dat in de Tweede Wereldoorlog door onvoorzichtigheid met vuur afbrandde. Het koetshuis, de oranjerie, de tuinmuur en twee siervazen die de toegang tot Lichtenbeek markeren bleven wel bewaard. De woning (Amsterdamseweg 270) is omstreeks 1870 gebouwd als dienstwoning op het landgoed Lichtenbeek. Op het erf staat een bijgebouw uit dezelfde tijd.

Slag om Arnhem

In 1940 kon Geldersch Landschap een gedeelte van het oorspronkelijke landgoed Lichtenbeek aankopen van de erven L.G.A. graaf van Limburg Stirum. In september 1944 maakte het Mariëndaalse Veld op Lichtenbeek deel uit van het slagveld van de Slag om Arnhem. De oudere bomen in dit gebied zitten vol granaatscherven en als je weet waar je moet kijken kun je de, inmiddels dichtgegooide, loopgraven nog zien.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl