Koninklijke Stedelijke Harmonie Apeldoorn

Opgericht 20 december 1850

De Harmonie werd in 1850 opgericht. De naam op de eerste vlag van de harmonie, gemaakt in 1851 luidt: Door den tijd wordt de spruit een boom. In de volksmond bleef het echter altijd 'De Harmonie'.

In de beginjaren was 'De Harmonie' een trouwe begeleider van de 'Koninklijke Scherpschutters van de Veluwe', een zogenaamd Weerbaarheidskorps, dat in Apeldoorn eenzelfde functie had als in andere plaatsen de dienstdoende schutterijen. Op 13 juli 1872 werd 'De Harmonie' als zelfstandig onderdeel bij deze scherpschutters ingelijfd.

Enorm bedrag

In 1852 schonk Koning Willem III een bedrag van duizend gulden om nieuwe instrumenten aan te schaffen, alsmede de 'koninklijke' schellenbomen. Een geweldig geschenk. Bovendien betaalde de koning het salaris van de dirigent. In 1870 schonk de koning de vereniging wederom een nieuw instrumentarium. De koning liet het orkest regelmatig in of buiten Paleis Het Loo optreden.

Namen

Op 18 oktober 1916 werd de naam gewijzigd in 'Harmonie Orkest Apeldoorn'. Dit in verband met de samenvoeging van de Chr. Muziekvereniging 'Wilhelmina' met 'De Harmonie'. Vanaf  3 januari 1951 mag 'Harmonie Orkest Apeldoorn' zich, bij verlening van predikaten, noemen: 'De Koninklijke Stedelijke Harmonie'. Letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk van vele mensen in de afgelopen eeuw.

Uniform

Enkele jaren na de bevrijding werd het korps voor de eerste maal geüniformeerd na vele jaren in burgerkleding (alleen met uniformpet) te hebben gemusiceerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd een tamboerkorps opgericht en in 1968 een majorettenkorps. Inmiddels was het orkest via diverse promoties in de Vaandelafdeling gekomen.

Het 150-jarig bestaan werd groots gevierd op 29 september 2001. Ter gelegenheid hiervan werd  in 2000 een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

© Koninklijke stedelijke Harmonie Apeldoorn, CC-BY

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl