Tot na de Tweede Wereldoorlog gingen de meeste mensen te voet door het leven en dus ook lopend naar de kerk. In en om elk dorp lag een netwerk aan kerkenpaden om binnendoor naar het godshuis te wandelen. Veel van die weggetjes raakten in vergetelheid.
In de jaren vijftig werden ze van de kaart geveegd door nieuwe landschapsinrichting, ruilverkaveling en uitbreiding van bedrijven. Omdat mensen mobieler werden hadden ze de paden niet meer nodig om de kerk te bereiken.
Tegenwoordig schieten in diverse gemeenten en plaatsen kerkenpadstichtingen als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben zich allemaal ten doel gesteld de oude paden weer in ere te herstellen of ze opnieuw aan te leggen. De aanleg van al die kerkenpaden wordt betaald uit subsidies van de Europese Gemeenschap, plaatselijke overheden en particuliere sponsoren. In de Achterhoek zijn ondermeer in de plaatsen Zieuwent, Beltrum en Harreveld weer diverse paden in ere hersteld. Er is zelfs een Achterhoeks kerkenpadenplan waardoor een netwerk aan kerkenpaden is ontstaan. Alle kerkdorpen, Neede, Noordijk en Rietmolen zijn door middel van paden met elkaar verbonden. Bovendien zijn deze drie dorpen ook weer verbonden met kerkenpaden van een ander gebied rondom de plaatsen Eibergen, Burculo en Haaksbergen.
Ook in het Gelderse Hernen zijn recentelijk stukken grond aangekocht om weer als kerkenpaden te dienen. Tegenwoordig zal niemand zich langs deze wegen nog ter kerke begeven maar de paden maken deel uit van een groot scala aan rustige wandelmogelijkheden. Wellicht is er binnenkort een boekje met kerkenpadwandelroutes te verkrijgen dat kan dienen als uitgangspunt voor wandelingen met een nostalgisch tintje. Wandelaars leren door middel van het struinen over deze paden iets van het landschap en iets over de mensen die hier vroeger geleegd hebben.
Met dank aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Geldersch Landschap & Kasteelen.
Geloof
1950-2000
Zutphen
Landschap
Achterhoek