Kasteel Ravenhorst in Winterswijk

Speelbal van twistende erfgenamen

Sagen uit de achttiende eeuw verhalen over een roofridderkasteel Ravenhorst in Winterswijk, waar drie broers wonen. Ze komen in het bezit van een grote schat, die de begeerte opwekt van vele anderen, maar nog steeds niet gevonden is.

Leen van de bisschop

De bisschop van Münster beleent Godeschalc van Rhemen en zijn vrouw Jutte in 1261 met het goed Horst. Een kleine eeuw later bezit Evert van Rhemen de ‘Horst, met een watermolen vor de porte van ‘t Huijs en windmolen even buiten Winterswijk’. Hij bezegelt daar in 1375 de Landvrede van Zutphen, waar een groot deel van de Zuthpense adel bij betrokken is. Wynand van Arnhem laat rond 1497 de Ravenhorst verwoesten. Het kasteel wordt begin zestiende eeuw herbouwd en komt na het overlijden van Adolf van Rhemen in bezit van diens neef Rutger van Diepenbroeck tot Kortenhorn.

Inzet van veel strijd

Bij de dood van Rutger blijven er alleen minderjarige dochters achter en wordt Hendrick van Dungelen zes jaar lang voogd en beheert Ravenhorst. Hij wil er blijven wonen, ook als Josina van Rhemen in 1545 trouwt met Jurriën van Asbeck. Deze laatste neemt het huis in bij afwezigheid van Van Dungelen. Deze wil op zijn beurt de Ravenhorst binnendringen met enkele gezellen uit naburige huizen. Er wordt veel geschoten, maar er vallen geen gewonden. Door bemiddeling van de beruchte Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossum wordt Ravenhorst definitief bezit van de familie Van Asbeck.

Weer problemen met de erfenis

Na honderdvijftig jaar familiebezit is het testament van Jurjen II van Asbeck zo onduidelijk, dat de erfgenamen rond 1640 onenigheid krijgen. Joost Hendrick van Asbeck koopt de anderen tenslotte uit, maar houdt er grote schulden aan over. Zijn erfgenaam verkoopt in 1712 de havezate met veel schuld, maar wel met veertien horigen, aan Lubbert Derk Jan Hesselink. Deze is niet van adel maar komt uit een scholtenfamilie. Rond die tijd wordt het vóór 1532 herbouwde kasteel afgebroken en wordt een boerderij met een korenspieker gebouwd. Vervolgens wordt de Ravenhorst sinds 1836 bezit van de familie Bessinkpas. De Groenlose Slinge kronkelt vandaag de dag om de huidige boerderij heen als een restant van de buitengracht van het voormalige kasteel. De binnengracht is grotendeels tijdens de afbraak van het kasteel met puin ervan gedempt.

Mathieu Steffelaar maakte van Kasteel Ravenhorst een maquette van hoe het kasteel er in de gloriedagen vermoedelijk heeft uitgezien.

Bron:

  • Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 501-502.


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Oost - West

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Winterswijk

  • Achterhoek

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl