Huis Vierakker

Voormalig bezit van de familie Van Eck

In het gebied rond Bronkhorst is in de middeleeuwen een groot aantal kastelen gesticht. De vruchtbare gronden langs de IJssel, de Oude IJssel en de vele beken nodigen daar toe uit. Landbouw en veeteelt zorgen voor de inkomsten van enkele grootgrondbezitters. Tot de belangrijkste behoort de familie Van Eck.

Een nieuwe naam, hetzelfde goed

In 1394 staan in een leenakte ‘die guede tot Mengerinck ende toe Hoveninc’ vermeld. Deze oorspronkelijk Stichtse leengoederen zijn dan in bezit van Rolof van Vierakker. Zo ontstaan het Huis Vierakker. Het blijft ruim anderhalve eeuw binnen de familie Vierakker.

Mechteld van Vierakker trouwt in 1552 met Derk van Dorth. Haar bezittingen komen gedurende meer dan een eeuw bij de familie Van Dorth terecht. In 1663 koopt Joan de Ruyter koopt het goed. In een leenakte uit 1678 staat geschreven: ‘de havesate Mengerinck, nu Vieracker genoemt’. In het vervolg gebruiken de elkaar afwisselende eigenaren de naam Vierakker.

De invloed van de familie Van Eck

Het goed Vierakker komt door vererving in 1770 in handen van Jan Carel van Eck. Deze zeer invloedrijke familie bezit in de achttiende eeuw al de nabijgelegen huizen Suideras en het Olde Spijker. Zo komt Dr. Arnold van Eck, voorheen burgemeester van Arnhem, in 1701 dankzij een niet afgeloste lening aan huis Suideras. Hij laat het grondig verbouwen en rond het huis een formele tuin aanleggen. Huis Vierakker profiteert van de status van de familie en krijgt eveneens een formele tuin en tevens een moestuin en boomgaard.

Herenhuis verdwijnt, boerderij ontstaat

De eigenaren van Huis Vierakker wisselen elkaar na 1784 af. Een beschrijving van het huis bij een verkoop in 1790 noemt het hoofdgebouw een ‘moderne Heeren-Behuizing’. Carl Albrecht Wilhelm von Auer koopt het huis in 1800. Rond Vierakker verdwijnt de formele tuin en komt een klein landschappelijk park.

Na diverse verkopen wordt de landbouwer Evert Jan Heuvelink in 1866 de eigenaar. Hij laat huis Vierakker in 1870 slopen en begint er een boerenbedrijf. Bij deze sloop gaat het om een vierkant gebouw met een hoog souterrain en twee bouwlagen daarboven. Boer Heuvelink verbouwt het koetshuis tot een boerderij. De laatste resten van de grachten om Huis Vierakker verdwijnen rond 1920, wanneer een egalisatie van het terrein plaats vindt. In 1956 krijgt de oude boerderij een nieuw aanzicht.

Bron:

  • Jan Vredenberg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 173.


Rechten

Ben Boersema, 2022, CC-BY-NC

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl