Het herstel van het Arnhemse telefoonverkeer in 1945

Een speciale uitgave van Telefan

Om na de oorlog het aantal (nood)telefoonaansluitingen te kunnen uitbreiden werd in Arnhem een oude huisautomaat in dienst gesteld met daarop aangesloten alle (huis)artsen, ziekenhuizen, apotheken en enkele aanverwante instellingen uit Arnhem. Deze automaat, werkzaam vanaf november 1945, kreeg de bijnaam 'Doctersautomaat'.

Arnhem in oorlogstijd

De Slag om Arnhem in september 1944, onderdeel van Operatie Market Garden, had de binnenstad van Arnhem verwoest. De Arnhemmers die na de oorlog terugkeerden in de stad troffen een zeer zwaar getroffen stad aan: van de 25.000 huizen bleken slechts een kleine tweehonderd onbeschadigd de oorlog doorgekomen. 

Telefoonkantoor

Ook het telefoonkantoor werd in verwoeste staat aangetroffen, zo beschrijft de Stichting Telefan in een online publicatie. Dermate verwoest, dat in plaats van het kantoor op te bouwen, er werd gekozen om uit te wijken naar een nieuw gebouw. Na een flinke verbouwingsoperatie werd de Duitse communicatiebunker aan de Apeldoornsestraat als 'noodcentrale' in gebruik genomen. 

Deze noodcentrale kon 450 nummers aansluiten en wederom bereikbaar maken. Een kunstgreep zorgde er kort na de opening voor dat hier nog 92 nummers aan toegevoegd werden.

Den Doctersautomaat

542 nummers was uiteraard niet genoeg om alle behoeftigen aan te sluiten: er moest geselecteerd worden. Telefan heeft onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat de (huis)artsen, apothekers, ziekenhuizen en enkele aanverwante instellingen aangesloten werden. Hier komt de bijnaam 'Doctersautomaat' vandaan die de noodcentrale al snel kreeg. 

Geïnteresseerd in de opbouw van de telefoonlijnen na de Tweede Wereldoorlog in Arnhem? Lees verder in de speciale publicatie van Telefan. Geïnteresseerd in de telefoniegeschiedenis in het algemeen? Kijk eens op de website van Telefan.


Rechten

Erfgoed Gelderland, CC-BY-NC

  • Industrie

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl