'Vergissingsbombardement' op Arnhem

Verwoesting op 22 februari 1944

Op 22 februari 1944 kostte het verwoestende Amerikaanse bombardement op Nijmegen ruim 800 mensen het leven. Minder bekend is dat diezelfde dag ook Arnhem, Deventer en Enschede het doelwit werden van de Amerikanen die na het afblazen van hun missie naar het Duitse Gotha op zoek gingen naar gelegenheidsdoelen. De gevolgen waren rampzalig: in Arnhem vielen 57 doden en in Enschede 40 doden en 41 zwaargewonden. In de hoek Deventer-Terwolde viel slechts één dodelijk slachtoffer toen een boerderij werd getroffen.

Vanuit Engeland stegen 177 Amerikaanse B24-Liberator bommenwerpers op voor een aanval op vliegtuigfabrieken in het Duitse Gotha. Wegens slecht weer en onvoldoende zicht bleek dit doel onbereikbaar. Er werd besloten om te keren en gelegenheidsdoelen op te zoeken, zoals bijvoorbeeld spoorwegemplacementen of andere gebieden met industrie. Bij Deventer werd de bommenlast in een weiland gedropt. Niet bepaald een militair doel, maar terugkeren met een bommenlading mocht niet. Als er niet was gebombardeerd telde de vlucht niet als een zogeheten 'run'. En omdat voor Amerikaanse vliegtuigbemanningen na 25 missies hun Tour of Duty erop zat, was het zaak om in elk geval een aanval te noteren.

Herdenking

De Amerikaanse bemanningen dachten dat ze een Duitse stad in het vizier hadden toen ze 12 bommenwerpers van de US Airforce hun bommenlast lieten vallen boven Arnhem. Door de omvang van de verwoesting en het aantal slachtoffers in Nijmegen kreeg dit ‘vergissingsbombardement’ het meeste aandacht. Jaarlijks worden de slachtoffers met een officiële plechtigheid herdacht en is er landelijke aandacht voor. Het bombardement op Arnhem is in al die jaren slechts sporadisch herdacht. Meer aandacht ging en gaat uit naar de Slag om Arnhem. De indrukwekkende herdenking in aanwezigheid van Britse en Poolse veteranen geldt in Arnhem als dé herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Monument

Op 15 april 2016 werd stilgestaan bij het bombardement en werd een gedenksteen, die jarenlang opgeslagen lag, teruggeplaatst in de Van Verschuerwijk, in het gebied waar destijds de bommen insloegen. Getroffen werden de Rijnwijk, Malburgen, het industrieterrein Het Broek met de gasfabriek, het spooremplacement, fabrieken en woningen in de omgeving. Er werden 86 woningen verwoest en 464 gezinnen werden getroffen.


Bron: Omroep Gelderland

Bron: De Gelderlander

Verder lezen:


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl