Hackforts Veenhuis bij Voorst

Het 'goet Ten Vene'

In de dertiende eeuw staat er al een huis ten oosten van de dorpskern van Twello. Het versterkte huis dat in de zestiende eeuw op deze plaats wordt gebouwd is pas de directe voorloper van het tegenwoordige landhuis met de naam Hackforts Veenhuis. Het ligt in een parklandschap met bos, bomenlanen en akkers.

De eerste vermeldingen

De Utrechtse Sint-Pietersproosdij vermeldt in een rekening van 1298 een ‘domus’, een huis met de naam ‘Veenhus’. Bijna een eeuw later in 1385 staat er in registers dat Egbert van der Horst het ‘goet Ten Vene’ als leen krijgt. Weer bijna twee eeuwen later krijgt Johan van Hackfort, lid van de Veluwse ridderschap, door huwelijk het leen in handen. Hij laat waarschijnlijk het huis uit de zestiende eeuw bouwen. Het bezit van de familie van Hackfort is niet onomstreden en door aanspraken van anderen wordt het gesplitst. Een deel blijft familiebezit en het andere deel komt toe aan de familie Grotenhuis. In 1752 overlijdt de laatste Van Hackfort tot Veenhuis en erft een achterneef het. De familie Grotenhuis koopt tenslotte in 1795 Hackforts Veenhuis en verenigt het weer met zijn eigen goed Grotenhuis Veenhuis. De eerste vermeldingen

Vele nieuwe eigenaren en verbouwingen

De familie Van Lamsweerde koopt in 1803 de bezittingen van de familie Grotenhuis en breekt in 1812 het huis uit de zestiende eeuw af, zoals wij het kennen van een tekening van Jan de Beijer. Op dezelfde plaats verschijnt een nieuw huis met gracht, dat verkocht wordt rond 1850 aan de legerkapitein Hermanus van Hooff. In 1858 krijgt Hackforts Veenhuis een nieuw voorhuis.

In 1932 koopt mevrouw A. Schröder, de weduwe van de fabrikant Ankersmit uit Deventer Hackforts Veenhuis. Het huis wordt weer ingrijpend verbouwd in een historiserende stijl.
Na de Tweede wereldoorlog gaat het huis door de handen van verschillende kopers. Het Waterschap Oost-Veluwe vestigt er in 1983 een nieuw districtshuis. In 1997 koopt de School of Earth Teaching het huis dat vanaf 2003 weer particulier bezit wordt. Een ingrijpende renovatie geeft Hackforts Veenhuis in 2004 weer het aanzien uit de negentiende eeuw.

Bron: 

  • Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 460-461.

 


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Voorst

  • Veluwe

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl