Gevangen prinses

Wilhelmina van Pruisen (1751-1820)

Wilhelmina van Pruisen wordt geboren in Berlijn. In 1767 trouwt ze met de negentienjarige stadhouder en prins Willem V. Het jonge echtpaar komt rond 1780 in conflict met de patriotten. Deze groep burgers wil graag meer democratie in Nederland. Door de commotie vertrekken Willem V en Wilhelmina vanuit Den Haag naar Paleis Het Loo. Later verhuizen ze naar Nijmegen.

Wilhelmina reist op 28 juni 1787 vanuit Nijmegen naar de hofstad om een einde te maken aan de onrust. De patriotten houden haar echter tegen en zetten haar twee dagen gevangen. Wilhelmina’s broer Frederik Willem II, koning van Pruisen, eist excuses voor de behandeling van zijn zus. Die komen niet en het Pruisische leger valt Nederland binnen. De patriotten vluchten en Willem V en Wilhelmina keren terug naar Den Haag. In 1820 sterft Wilhelmina in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1700-1800

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl