Bedienden aan het hof: Cupido

Willem Frederik Cupido (1766-1806)

In maart 1766 kwam Cupido naar het hof van Willem V, hij is afkomstig van de kust van Nieuw-Guinea. Op zevenjarige leeftijd werd hij waarschijnlijk geschonken aan het hof van stadhouder Willem V waar hij terecht kwam in een materiële weelde.

Drie jaar na de komst van Sideron aan het hof van Willem V arriveerde Cupido, afkomstig van de kust van Guinea.

Sociale ladder

Ook Cupido geniet een uitgebreide opleiding, wordt betrokken bij het cultureel leven en weet de sociale ladder te beklimmen. Als bediende komt hij met enige regelmaat in Paleis Het Loo, waar de hofhouding in 1785 voor onbepaalde tijd intrekt als de prins uit Den Haag wordt verjaagd. Een jaar later verruilen ze het luxe paleis voor de beter verdedigbare Valkhofburcht in Nijmegen en in 1787 keert de prins terug naar Den Haag.

Engeland

Cupido vlucht in 1795 met de prins mee naar Engeland, maar wegens bezuinigingen moet hij vertrekken. Hij krijgt de opdracht om kasteel Oranienstein voor te bereiden op de komst van Willem V. De Franse legers rukken echter op en Cupido leeft enige tijd op de vlucht in de Duitse gebieden. Wanneer Willem V in 1801 in Duitsland arriveert, voegt hij zich weer bij zijn gevolg. Inmiddels heeft hij een liefde opgedaan en een jaar later trouwt Cupido met Catharina Löwe in Dietz. Ze krijgen drie kinderen, waarvan alleen de dochter overleeft. Tot zijn dood in 1806 zou hij aan het hof werkzaam blijven.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 

Zie voor een uitgebreide levensgeschiedenis: Cupido en Sideron van Esther Schreuder.


Rechten

Huub Vilé, CC-BY-NC

  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • Werk

  • 1700-1800

  • Apeldoorn

  • Rheden

  • Veluwe

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl