Bedienden aan het hof: Sideron

Guan Anthony Sideron (1763-?)

Omstreeks 1756 werd Sideron als slaaf geboren op Curaçao. Op zevenjarige leeftijd werd hij waarschijnlijk geschonken aan het hof van stadhouder Willem V waar hij terecht kwam in een materiële weelde.

Hij werd opgeleid tot bediende, maar werd ook onderwezen in dans en talen en betrokken bij het cultureel leven. Hij wist carrière te maken aan het hof en werd in 1790 zelfs eerste kamerdienaar van Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Willem V. De hofhouding bezocht regelmatig Paleis het Loo waar Sideron ook betrokken werd bij jachtpartijen en schietwedstrijden.

Het Loo

In 1785 werd Het Loo voor onbepaalde tijd het eerste onderkomen van de hofhouding, toen Willem V door de patriotten uit Den Haag werd verjaagd. Ook daar werd het te heet onder de voeten en een jaar later vertrok de hofhouding naar de beter verdedigbare Valkhofburcht in Nijmegen. In 1787 trok de prins en zijn gevolg terug naar Den Haag. Sideron zou de prinses blijven dienen tijdens de ballingschap in Engeland en Oranienstein tot zijn overlijden in 1803.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 

Zie voor een uitgebreide levensgeschiedenis: Cupido en Sideron van Esther Schreuder.


Rechten

Huub Vilé, CC-BY-NC

  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1700-1800

  • Apeldoorn

  • Rheden

  • Veluwe

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl