Familienamen onderzoeken  Een zoektocht in de familiegeschiedenis

Het Gelders Archief in Arnhem Depot van het Gelders Archief
Wie op zoek gaat naar de achtergrond van zijn familienaam, komt via dit onderzoek niet alleen meer te weten over zijn voorouders, maar ook over het leven in andere tijden.

Een taalkundig onderzoek naar de achternaam kan al veel informatie opleveren. Zo zijn in Gelderland veel achternamen afgeleid van boerderijnamen. Deze achternamen hebben vaak de uitgang 'ing' of 'ink'. Dat betekent 'toebehorend aan'. Hesselink betekent dan 'behorend aan de familie Hessel'.

Registers

Wie meer wil weten over zijn familiegeschiedenis, kan een zoektocht starten bij de bevolkingsregisters van de burgerlijke stand, het kerkboek of belastingregisters. Vanaf 1811 gingen gemeenten, in opdracht van Napoleon, bevolkingsregisters bijhouden. Dankzij deze registers kan iedereen nagaan wie zijn of haar voorouders zijn. Een nog oudere bron is het kerkboek. Hierin zijn trouw- en rouwdiensten geregistreerd. Wie wil weten wat de sociale klasse van een familie was, kan onderzoek doen in de belastingregisters, waarin de hoogte van de afgedragen belasting staat.

Downloads

/files/verhalen_pdf/Familienamen_onderzoeken.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl